Hybride events vormen de toekomst.

Steeds vaker horen wij dat congressen en zakelijke events teruggaan naar wat kleinere aantal bezoekers. Reden daarvoor is onder andere dat de bezoeker tegenwoordig er via de online mogelijkheden toch bij kan zijn. Het hybride event als resultaat.

Wat is een hybride evenement?
Een hybride evenement is simpelweg een kruising tussen een online en een offline evenement. Je organiseert een fysieke bijeenkomst, maar deze is via internet te volgen via een Livestream.

Bij een hybride evenement probeer je jouw kijkers ook de mogelijkheid te bieden om mee te doen. Hybride evenementen worden al een aantal jaren georganiseerd en vormen de toekomst gezien je het bereik van je publiek mee kunt vergroten.

De randvoorwaarden voor livestreaming
Er zijn een aantal randvoorwaarden om van zo’n hybride evenement een succes te maken. Natuurlijk moet je de techniek op orde hebben. Denk aan de beschikbaarheid van camera’s, de juiste belichting van de ruimte zodat je online bezoekers ook écht iets kunnen zien en een evenementenlocatie met goede internetfaciliteiten. En hoewel je met Youtube gratis een eenvoudig live kunt streamen, is het toch aan te raden om een professionele livestream-partner in te schakelen. Dan weet je zeker dat een dergelijk belangrijk onderdeel van het evenement soepel zal verlopen.

Maak het creatief en inspirerend
Denk van te voren goed na over hoe je het online gedeelte van de bijeenkomst wilt inrichten en laten verlopen. Net als het fysieke bijeenkomst is het belangrijk een interessant en interactief programma (en bijbehorend een draaiboek) te bedenken. Bedenk dat kijkers gewend zijn aan professionele tv-producties en elk moment kunnen wegklikken. Als je inhoudelijk een goed programma hebt, hoeft je uitzending echt niet state of the art te zijn, maar een live-registratie met één camera is wel erg mager.

Laat online kijkers meedoen
Zorg bijvoorbeeld voor een presentator die je online gasten welkom heet en de sprekers introduceert. En gebruik meerdere cameraposities, zodat je shots kunt afwisselen. Daarmee hou je de aandacht van je kijkers langer vast en geef je ze meer het gevoel dat ze er bij zijn. Daarover gesproken: laat je online kijkers ook meedoen. Ook dat hoeft niet ingewikkeld te zijn. Laat ze bijvoorbeeld vragen stellen of mee brainstormen via Twitter. Of organiseer speciaal voor jouw online kijkers een chatsessie met een spreker.

Bron: evenementenorgaiseren.nl